Váltás a grafikus oldalra

Hírek

2017. május 17.
Szeretik a Csabai kolbászt Budapesten!
Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kezdeményezésére hat féle hagyományos Csabai kolbászt mutattak be és értékesítettek a csabai kistermelők 2017. május 13-án, szombaton, a Hold utcai Piacon. Hatalmas érdeklődés övezte a gasztrorendezvényt, mind a vásárlók, mind a média részéről.

Kóstolták, szerették, és vették a fővárosiak a Csabai kolbászt Budapest szívében. Franciák, angolok, és még ausztrálok is vásároltak a prémium csabaikumból. Ismét bebizonyosodott, hogy a Csabai kolbász a hagyományos élelmiszerkészítés csúcsterméke, amely jól eladható élelmiszer. Az egész napos rendezvény sajtótájékoztatóján Szarvas Péter elmondta, a Csabai kolbász hagyományos kézműves, házitermék. Azt kell elkerülni és azt kell figyelni, hogy a Csabai márkanév alatt ne áruljanak olyat, ami nem prémium minőségű.

„A Csabai kolbász sikere fantasztikus! Ez egy olyan lehetőség, amelyet ki kell és ki is fogunk használni. Akkor leszek azonban igazán boldog és elégedett, ha a kolbászkészítés újra a virágkorát éli Békéscsabán” – mondta el a sajtó képviselőinek a polgármester.

Mindazon túl, hogy polgármesterként irányítja Békéscsabát, lelkes hagyományőrző is. Csabaiként már gyerekkorában megtanulta, milyen sok munka van azzal, ha valaki minőségi kolbászt szeretne otthoni körülmények között előállítani. A családban évente két disznótor volt, amelyeken mindig részt vett, telente hajnali öttől, a leszúrástól, egészen az esti vacsoráig.

Szabó Győző, a rendezvény sztárvendége nem jött zavarba a gasztronómia szó hallatán. A Steamboo Étterem tulajdonosa főzőiskolába járt, főzőversenyt nyert és saját elmondása szerint, a prémium Csabai kolbász a szívügye. A sajtótájékoztatón külön kiemelte a békéscsabai piac népszerűségét, ahova szeretne a közeljövőben ellátogatni.

Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója a Csabai kolbászról, mint prémium termékről beszélt. A gasztronómia szakértő elmondta, Békéscsabán ma is sok család készít kolbászt. Az eredeti Csabai kolbász kifejezetten házi termék, ezért nem lehet mindenütt mindig egyforma. Ízesítését a fűszerezés egyedi jellege miatt sokféle tényező befolyásolja, ez magyarázza sokféleségét – az azonos fűszerek és elkészítési mód ellenére. Ahány ház, annyi kolbász.

A békéscsabai születésű Barna Ádám topséf közérthető, jóízű ételeiről ismert. A St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfje szerint az alapanyag minősége a meghatározó. Az igazi Csabai lehet vékony- és vastagkolbász. Utóbbit más vidéken élők szaláminak nevezik, de a Csabai kolbász nem szalámi, hiszen a hús sokkal nagyobbra van aprítva, mint a szalámikban. A Csabai kolbász sikere jól mutatja a termék helyi támogatottságát és azt is, hogy ez nem pusztán egy húskombinát vagy multicég ügye, hanem sok-sok csabai családé, akiknél a kolbászkészítés családi hagyomány.

„Ebben a prémium termékben benne van a múltunk, a jelenünk és a jövőnk is. A városunkban élő két nép a magyar és a szlovák évszázados barátsága, hagyományainak, kultúrájának esszenciája. A mi feladatunk, hogy ezt az értéket megőrizzük, ápoljuk és továbbadjuk” – hangsúlyozta Szarvas Péter.

<
+ + + + + + + +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!
Add a Facebook-hoz